Dla wielu osób piękny wystrój akwarium to taki, który jak najdokładniej imituje naturalny, podwodny świat – naturalne środowisko ryb i roślin. A jednym z elementów koniecznych w akwarium urządzonym w takim właśnie stylu, jest korzeń. I jak każda dekoracja, tak też korzeń musi zostać odpowiednio przygotowany przed umieszczeniem w zbiorniku. Jak przygotować korzeń do akwarium? Dziś spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Korzenie w akwarium – skąd pochodzą?
Korzenie wykorzystywane w akwarystyce pochodzą przede wszystkim z gałęzi i pni drzew. Najczęściej z gatunków obecnych na torfowiskach, w lasach, zanurzonych w rzekach.
Jakie korzenie do akwarium wybierać, a jakich unikać?
Ta informacja może już delikatnie podpowiadać, że nie każdy korzeń nadaje się do wykorzystania w akwarystycznej aranżacji. Chodzi przede wszystkim o zdrowie ryb oraz roślin, a dopiero w następnej kolejności o ładny wygląd zbiornika, dlatego zaleca się, by korzenie do akwarium wybierać spośród drzew liściastych, nigdy iglastych – żywica w nich obecna to źródło substancji szkodliwych dla ryb. Co więcej, korzeń powinien pochodzić z drzewa, które jest martwe od co najmniej 6 miesięcy, a przy tym niespróchniałe ani tym bardziej niespleśniałe.
Wybór korzenia z odpowiedniego drzewa to jednak nie wszystko. Jako że wiele dekoracji – w sklepach akwarystycznych i zoologicznych – jest importowanych z krajów tropikalnych, a więc z daleka i ze źródeł, których jakość bardzo trudno jest ocenić klientowi–akwaryście, zanim korzeń trafi do wody w akwarium, powinien zostać odpowiednio spreparowany.
Korzenie do akwarium – jak je spreparować, by uniknąć tragedii w akwarium? Instrukcja krok po kroku
Zanim nowo zakupiony korzeń umieścisz w akwarium, przygotuj go, wykonując wszystkie poniższe kroki.
-
Przy pomocy szczoteczki z w miarę możliwości twardym włosiem dokładnie oczyść korzeń z zanieczyszczeń powierzchniowych.
-
Przygotuj garnek z wodą z solą (proporcja 10 łyżek soli na 1 litr wody) i gotuj w niej korzeń przez 3-5 godzin w zależności od jego wielkości. W trakcie gotowania dobrze jest przynajmniej raz wymienić wodę.
-
Wypłucz korzeń z soli pod bieżącą wodą.
-
Poczekaj aż wystygnie i gotowe! Umieść korzeń w akwarium.